Arkivhong

Gå til indhold

Hoved menu

Lurekrogen

Motiver

Familien i "Lurekrogen" på Høng Mark

 
 
 

Den lille familie på billedet er: Lars Peder Nielsen (født 1861 i Gierslev Råmose), hans kone Ane Sophie Johannesen (født 1888 i Høng) og deres eneste barn, datteren Nielsine Nielsen, der på den tid var ca. 31 år (født 2/2 1888 i huset her).

 

Lurekrogen var det folkelige navn for nogle mindre ejendomme i området nord for Hedevej i Høng omkring hvor Mosevej går under den gamle bane til Gørlev.
I Lokalhistorisk Arkiv er vi stødt på dette foto fra 1919, formentlig taget af Jens Hansen i Høng.

Bag på billedet står, at det er Lars Peder Nielsens ejendom i Lurekrogen 1919.

Lars Peder Nielsens svigerfar, Johannes Pedersen, købte ejendommen af Valdemar Hvidt på Frihedslund i 1875. Den havde matr. nr. 39. Samtidig medfulgte også nabomatriklen 15B.
Det hjælper os med at stedfæste beliggenheden, idet de nævnte matrikler lå i omtrent samme område, hvor i vore dage Hedevej 10 nu ligger, men huset og matrikelnumrene eksisterer ikke mere.Lars P. Nielsen overtog ejendommen efter svigererfaderen, da denne gik på aftægt ca. 1890. Skøde fik han i 1892, men allerede i folketællingen 1890 ses den lille familie.
Gennem tiden benævnes faderen som husmand og agerbruger. Forældrene giftede sig i 1887, og datteren blev født året efter. Hun nævnes i folketællingerne 1911 og frem som syerske, hvilket vel også har bidraget til familiens underhold.

 
 
 

Udsnit at matrikelkort over området ved Lurekrogen , dateret 1898-1947.
Jernbanen Høng-Gørlev løber diagonalt nederst fra højre. I kortets øverste højre hjørne ses matriklerne 39A og 15B.
På kortet ses også, at matriklerne 39A og 15B er streget over, hvilket betyder, at de er sløjfet og nu indgår i matr. nr. 19D, der befinder sig i øverste højre hjørne af kortet. I dag hører den matrikel til ejendommen Hedevej nr. 10.

 

Den lille families aner er i øvrigt ret talrige på egnen omkring Høng, enkelte linjer rækker helt tilbage til starten af 1700-tallet.
Familien flyttede omkring 1927 til Høng, hvor de boede, -muligvis til Skovvej 10. Det ser også ud til, at datteren har fået skøde på huset af Carl Wagner i 1927. I folketællingen 1930 ses de i Høng. Her er faderen rentier og han lever af sin  formue, mens datteren angives at arbejde på Høng Stolefabrik.
Formodningen om, at familien flyttede til Skovvej, bygger på, at de i 1930 netop nævnes i den del af byen.
Faderen døde i 1937 i Høng, datteren Nielsine døde i 1941, kun 53 år gammel. Hun angives da i kirkebogen at være død på netop adressen Skovvej 10, så det er nok der, de har boet. Moderen døde som den sidste af familien i 1943, skønt hun egentlig var den ældste af dem alle.

Kilder: Bent Frandsen: "Stednavne i Høng Kommune".
Egne forskningsresultater.

 

-Eventuelle supplerende oplysninger om familien? -Send da venligst en mail til: nj@waoopost.dk

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu